NÁVOD: Jak vyúčtovat zálohy za energie? Do kdy vyúčtování doručit a kdy není povinné?

Vyúčtování záloh za energie a služby řešíme v podstatě každý rok. Jakmile nám přijde do schránky, zjistíme, jaká je výše nedoplatku, nebo případně přeplatku. To je obvykle to hlavní, co nás zajímá a zbytek bereme pouze jako změť informací a čísel.

V dnešním článku se na vyúčtování záloh za energie podíváme zblízka. Prozradíme vám, z čeho se vlastně skládají ceny za energie. Dozvíte se také, do kdy musíte vyúčtování nájemci doručit, v jakém případě není povinné a jak naložit se vzniklým přeplatkem či nedoplatkem.

Z čeho se skládají ceny energií?

Dříve než vám první vyúčtování záloh za energie dorazí, měli byste vědět, za co vlastně platíte. Proto se podíváme, z čeho se ceny energií skládají. Mimo jiné tak zjistíte, proč lidé tak často přemýšlí nad změnou dodavatele elektřiny a plynu.

Z čeho se skládá cena elektřiny

Cena elektřiny i plynu je podle energetického zákona (zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů) rozdělena na 3 složky.

Regulovaná část

Regulovaná část složky ceny elektřiny tvoří přibližně 55 % a zahrnuje platby za:

  • rezervovaný příkon (PRE),
  • distribuované množství elektřiny,
  • systémové služby,
  • podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE),
  • činnost operátora trhu (OTE)
  • podporu výkupu elektřiny z decentrální výroby.

Neregulovaná část

Neregulovaná část pak tvoří zhruba 45 % celkové ceny za elektřinu. Zahrnuje:

  • pevnou cenu za měsíc
  • platbu za odebranou elektřinu.

Výše obou složek se určuje na základě tržního principu a právě zde získávají obchodníci svůj manévrovací prostor.

Regulovaná část ceny elektřiny tvoří přibližně 55 %, neregulovaná přibližně 45 %.
Regulovaná část ceny elektřiny tvoří přibližně 55 %, neregulovaná přibližně 45 %.

Daň

Poslední složku ceny elektřiny tvoří daň, která se skládá z:

Z čeho se skládá cena plynu

Na podobném principu funguje i cena plynu, která je rovněž rozdělena do tří složek.

Regulovaná část

Regulované části ceny stanovuje Energetický regulační úřad vždy ke konci kalendářního roku na období jednoho roku. Tato část se u ceny plynu skládá z:

  • přepravu plynu,
  • distribuci plynu,
  • služby operátora trhu.

Neregulovaná část

Neregulovanou část ceny plynu poté určuje jeho dodavatel. Spadá sem cena za:

  • odebraný plyn,
  • obchod,
  • strukturování (flexibilitu dodávky) a další poplatky stanovené dodavatelem plynu.

Daň

Poslední složka je daňová, stejně jako u ceny elektřiny.

NÁVOD: Jak vyúčtovat zálohy za energie? Do kdy vyúčtování doručit a kdy není povinné?
Neregulovanou část ceny plynu určuje dodavatel. U jednotlivých distributorů se proto liší.

Jak nastavit měsíční výši záloh na energie

Před uzavřením nájemní smlouvy si pořádně promyslete nastavení měsíční výše záloh na energie. Vycházet můžete třeba z předchozí nebo předpokládané spotřeby. Do výpočtů zahrňte také počet osob, které budou domácnost obývat. Přesnou výši záloh i způsob jejich vyúčtování uveďte v nájemní smlouvě.

Mějte přehled o včasné úhradě záloh

Už nemusíte hlídat, jestli vám nájemce zálohy na energie uhradil nebo vyrovnal nedoplatek. Zařídí to za vás eDomovnice. Jen se registrujte, zadejte potřebné údaje a nastavte si pravidelné částky, které od svých nájemníků očekáváte. Při spárování aplikace s bankou uvidíte rozpis všech uhrazených i neuhrazených plateb. Při prodlení platby dorazí vám i nájemníkům upozornění formou SMS.

Do kdy doručit vyúčtování nájemci?

Pronajímatel je povinen doručit vyúčtování plateb za energie a služby nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období. Zúčtovací období však může trvat maximálně 12 měsíců a jeho začátek určuje pronajímatel.

Stejná pravidla platí i v případě, kdy nájemce vypověděl nájemní smlouvu ještě před jejím ukončením. Při doplatku má pak čtyři měsíce na vyrovnání dluhu. Pronajímatel má rovněž čtyři měsíce na vrácení přeplatku nájemci.

Nepropásněte termín vyúčtování

V každodenním spěchu snadno zapomenete, že máte nějaké vyúčtování vůbec řešit nebo předávat nájemníkovi. eDomovnice na všechny termíny myslí za vás. Jakmile vyprší nájemní smlouva nebo přijde den zúčtování, dostanete upozornění, že přišel čas vystavit vyúčtování za energie. eDomovnice nastaví datum splatnosti v mezích zákona a řádnou úhradu ohlídá za vás. V případě neuhrazeného doplatku nájemcem pak dostanete informativní SMS, takže jste pořád obraze.

Kdy vyúčtování není povinné?

Existují i případy, kdy pronajímatel není povinen nájemci vyúčtování odevzdat. Například v případě, kdy se pronajímatel s nájemcem písemně domluvil, že nájemné a částka za služby bude sloučená do jedné paušální částky. Toto řešení však platí jen pro smlouvy uzavřené na kratší dobu než 24 měsíců. Do nájemní smlouvy uzavřené na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou nemůžete zahrnout platbu za dodávku tepla, centralizované poskytování teplé vody, dodávku vody a odvádění odpadních vod.

Získejte přehledné vyúčtování energií

Fyzické uchovávání aktuálních dokumentů však bývá často komplikované a sdílení vyúčtování s nájemci ještě komplikovanější. Proto svěřte dokumentaci naší eDomovnici.

Jednoduše do ní dokumenty nahrajete a v případě potřeby doplníte nové podklady. Obsah snadno nasdílíte i nájemníkovi, takže písemnosti nemusíte nikam doručovat. eDomovnice se sama postará o roční vyúčtování a vypočítá případný doplatek nebo přeplatek. Pokud vyjde doplatek, ohlídá včasnou platbu nájemce a doručí mu upozornění formou SMS.

Jak naložit s přeplatkem nebo nedoplatkem

Po skončení zúčtovacího období nastávají dva různé scénáře. Nájemník má přeplatek nebo doplatek. Podle §7 zákona č. 67/2013 Sb. máte v případě přeplatku 4 měsíce od obdržení vyúčtování na úhradu částky nájemci. Stejně tak nájemce má zákonnou lhůtu 4 měsíce na úhradu doplatku.

Hoďte starosti s vyúčtováním za hlavu

Vyúčtování za energie snadno vytvoříte v eDomovnici, která vám navíc hlídá včasný termín. Vyúčtování za energie pak nájemníkovi automaticky dorazí do jeho emailové schránky a také se mu zobrazí v klientské části eDomovnice. Na úhradu dostává 20 dní od obdržení vyúčtování. Zbavíte se tak povinnosti nájemníkovi cokoli předávat, nebo zasílat.

Vyúčtování je nutné nájemníkovi předložit nejpozději do 4 měsíců od konce zúčtovacího období.
Vyúčtování je nutné nájemníkovi předložit nejpozději do 4 měsíců od konce zúčtovacího období.

Nájemník se může proti vyúčtování odvolat

Pokud nájemník s vyúčtováním energií a služeb nesouhlasí, může proti němu vznést námitku nejpozději do 30 dnů od nahlédnutí do podkladů. Jakožto pronajímatel pak máte 30 dnů, abyste námitku vyřídili.

Ušetřete čas zdlouhavým papírováním

Čas je cenná komodita a jako pronajímatel mnoha nemovitostí ho nemáte nazbyt. Proto je lepší nudnou administrativu přenechat někomu jinému. Třeba eDomovnici, která nedělá chyby, nikdy nespí a ráda se o vaše povinnosti postará. Ušetříte spoustu času, který můžete věnovat činnostem, které máte rádi.

Milan Jindáček
Mgr. Milan Jindáček

Miluju moderní technologie, vždyť mne a kolegy živí vývoj software a zároveň mám rád hmatatelné věci, které mohu obdivovat a mít z nich užitek. Není proto divu, že náš jediný vlastní projekt je nejvýkonnější domovnice na světě - tedy moderní aplikace eDomovnice, která pomáhá pronajímatelům se správou nemovitostí a s maximalizaci výnosů, které z nich dělají spokojené rentiéry.